Топ 10 източници на възобновяема енергия – част 1

Все по-често сме принудени да се замисляме за бъдещето на Човечеството на планетата Земя. Промените в климата, замърсяванията и огромният прираст на населението, поставят под съмнение просперитета на обществото ни.
Опасенията за изчерпващите се находища на изкопаеми горива (които рано или късно наистина ще свършат), карат учените да търсят нови начини за използване на енергия от природните сили и от самия човек.

1. Слънцето – неизчерпаем (в близките 3-4 милиарда години) източник на енергия

– фотоволтаични централи – превръщат слънчевата енергия директно в електричество.
7 от 10 те най-големи (от 27 до 60 MW ) се намират в Испания. Останалите в топ 10 са 1 в Португалия и 2 в Германия. В тези две страни са в строеж и по-мощни централи от този вид. В момента, най-голямата фотоволтаична централа е Олмедия де Аларкон (Olmedilla de Alarcon) в Испания, която е с мощност 60 MW.

Олмедия де Аларкон

Олмедия де Аларкон

– слънчеви кули (Solar Power Towers) – Най-голямата слънчева кула е PS20, която се намира в Испания и е с мощност 20 MW. Системата се състои от плоски огледала, които концентрират слънчевите лъчи към приемник, монтиран върху централната кула. Водата, която се изпомпва към върха на кулата се загрява и превръща в пара. Парата минава през турбина и произвежда електричество.

PS20

PS20

– SEGS (Solar Energy Generating Systems) със своите 354 MW е най-голямата централа в Света, използваща слънчевата енергия. Намира се в пустинята Мохаве, САЩ. Състои се от девет полета с огледала, които за разлика от при слънчевите кули са извити, а не плоски. Те насочват слънчевите лъчи към тръба, пълна със синтетично масло, която минава пред всяко от тях. Маслото се нагрява до над 400 C, след което нагорещява вода до пара, която създава електричество. Използването на масло за пренос на топлината, вместо директно на вода, помага за поддържане на оптимално налягане в системата и много висока ефективност.

SEGS

SEGS

2. Вятърът – Полетата с ветрогенератори се строят на сушата и във вода. Концентрирани са главно в Щатите(Тексас и Калифорния) и Европа (Испания, Германия). В последните години Китай много активно развива мощностите си в тази област. Макар, че не е в челото на списъка страни-производителки на енергия от вятъра, Дания генерира около 20 % от необходимото и електричество по този начин.

Скоростта на вятъра не е постоянна, зависи от сезоните и генерираната енергия е много по-малка от капацитета на ветрогенераторите.
Най-голямата сухоземна ветроцентрала е в Роско, Тексас,САЩ. Със своите над 600 турбини, тя има капацитет от 780 MW.

Ветрогенераторите в Роско

Ветрогенераторите в Роско

Построяването на ветрогенераторни полета в морска вода е скъпо, сложно и трудно за поддръжка начинание. Корозията от солеността на водата е много бърза, но с напредъка на технологиите и намаляването на свободните площи, този вариант е избран от много страни. Великобритания, Дания, Норвегия са водещите държави в тази област.

Най-голямото поле в Света за момента е Lynn and Inner Dowsing Wind Farm , Великобритания с капацитет 194 MW. В процес на изграждане са и 500 MW ферма пак във Великобритания и 400 MW в Германия.

Lynn and Inner Dowsing Wind Farm

Lynn and Inner Dowsing Wind Farm

Край бреговете на Норвегия се провеждат тестове с ветрогенератори закрепени на дъното на Северно море, на дълбочина от 200м.
Напредъкът в областта се развива в толкова бързи темпове, че се очаква към 2018 произведената енергия от вятъра да достигне 8% от световното производство.

3. Топлината на Земята – Геотермалните източници на енергия са съсредоточени около краищата на континентални плочи. Известен е Огненият пръстен заобикалящ Тихия океан. Гейзерите, вулканите, земетресенията са явни признаци на „резервоар” на геотермална енергия. Топлината може да се използва директно за отопление или в централи за производството на електричество.

Гейзер в Исландия

Гейзер в Исландия

САЩ генерират най-много геотермално електричество, но едва около половин %, от цялото произведено количество на територията им. Геотермалните централи са разположени в Калифорния, Хаваи, Невада.

Исландия, известна с гейзерите си, използва топлината на Земята и с мощности от 179 MW, отоплява почти 90% от домакинствата в страната.

Nesjavellir, Исландия

Nesjavellir, Исландия

Към Топ 10 източници на възобновяема енергия – част 2

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Зелената рубрика . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

4 Коментари

  1. vajno e
    Изпратен 09.04.2010 на 21:01

    Във морето е по добре, но и много по скъпо. Ветрогенераторите на територията на България само вредят. През нашата територия минават много важни пътища на прелетните птици като,, вия поинтика.,, Освен това от шумът им животните бягат от места с перките. А в североизточна България(каварна, калиакра и за вбъдеще в Шабла) полето направо море от убйици. Ад. И точно до нос калиакра, който е най-важен за прелетните видове го осеяха с такива. Въобще не са екологични а само унищожават. Понякога при преминаване на пасаж пъдпадъци и се удари в бърз ветрогенератор ,в тъмното- после доли 200 500 жертви. Повече пъдпадъзи убиват от ловците

  2. ognian
    Изпратен 15.09.2009 на 21:17

    Колко струва един соларен панел, данък за слънце ,ще взимат ли.

  3. Марина Илиева
    Изпратен 11.09.2009 на 17:13

    Благодаря за корекцията :)

  4. Изпратен 11.09.2009 на 17:00

    Чудесна обзорна статия. Само промени олио с масло.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи